Vi har i flera fall tagit upp att det kan vara svårt att lämna över. Många gånger beror det på att man ser företaget från flera olika sätt, som inte gäller om man har andra externa ägare. Vi ta några exempel:

  • Vad ska man göra när man inte har företaget att tänka på 24/7?
  • Kan verkligen någon annan ta hand om mitt/vårt företag?
  • Hur ska den/de vara som ska klara vårt företag?
  • När man efter försäljningen har spelat golf seglat mm., i 3 månader vad ska man då göra?
  • Och många fler…..

Många av dessa frågorna tar tid att tänka igenom och ibland kan skilsmässan från företaget gå oväntat fort. Någon kanske råkar ut för en olycka och kan kanske inte vara tillbaka på jobbet på mycket lång tid, trots att personen har kanske har alla kund eller leverantörskontakter? En annan viktig faktor kan vara krediterna. Hur tänker ni då? Jo när man blir gammal eller bara får sämre hälsa så undrar kanske banken hur det går med krediterna när deras kontakt i företaget som hållit i all ekonomi plötsligt kanske försvinner.

Det kan även vara en kund som reagerar när en viktig komponent behövs och det finns ingen alternativ leverantör. Vad gör man då när det plötsligt inte finns en kontakt hos leverantör, en som man litar på eller som kanske borde lämna över till någon annan att sköta företaget.

Vi har faktiskt varit i kontakt med en stor företagskoncern som hade en komponent som var livsviktig för produktionen men där man plötsligt fick ägarförändringar som kunde ledan till att det kunde bli problem med leveranserna. Det slutade med att man fick gå in som ägare och ta en plats i styrelsen trots att bolaget var väldigt litet. Hade man där regelbundet gått igenom sina leverantörer så hade man kanske upptäckt detta i tid och hjälpt företaget att få en bättre övergång till nya ägare.

Så det är kanske inte bara för den ”naturliga” lämnandet som det är viktigt att förbereda sig för att lämna.  Det kan som sagt både drabba kunder och leverantörer!

Det är aldrig fel att ta hjälp och råd av utomstående när Du skall arbeta fram Ditt arbetssätt både som ägare, ledning och struktur. Vi bidrar gärna med vår kompetens och våra erfarenheter.

#samarbete #ägarföretag #bolagsstyrning #mötesordning #företagsdokumentation # ägarskifte

matts.back@ownership4.com

hakan.stenson@ownership4.com

www.ownership4.com