Många av er som har enskild firma bör gå igenom nedanstående lista och titta på era balans och resultat räkningar och se ifall ni inte ska ombilda till AB.

Vi råkar då och då ut för företag som är enskild firma och det behöver inte vara fel men tänk och värdera skillnaderna i din situation.

Skulle du få in en order som du måste ha hjälp med så kan du anställa eller be den personen fakturera dej för jobbet. Vad du måste garantera dej då är att din kund verkligen betalar i tid för du kommer ju få kostnader för din anställde eller den som gjort jobbet för dej. Vad händer om din kund inte betalar men din underleverantör eller din anställda vill ha betalt ändå. Jag ska i tabellform gå igenom de olika bolagsformerna så kan man kommentera efteråt.
 

Aktiebolag
 

Enskild firma
 

Juridisk person
 

Du är själv ansvarig som person
 

Minst en person
 

En person
 

Bolaget kan ingå avtal och ansvarar för skulderna.
 

Näringsidkaren ansvarar personligen för de avtal som ingås och för företagets skulder.
 

Kräver 25.000:-, kan vara egendom
 

inget
 

Styrelsen företräder bolaget
 

Personen företräder firman
 

Namnskydd hela landet
 

Namnskydd i länet
 

F-skatt, anställda A-skatt
 

F-eller FA-skatt ((anställd och företagare)
 

Bolaget och ägarna beskattas separat
 

Beskattas för överskottet
 

Större bolag behöver revisor och årsredovisningen skickas in till Bolagsverket
 

Årsbokslut behöver inte revisor
 

Vinst delas ut i form av utdelning
 

Vinst o förlust fördelas till företagaren
 

Uttagen lön beräknas sjuklön
 

Sjukpenning beror på överskottet
 

Pensionsgrundande på överskottet
 

Pension grundas på uttagen lön
 

Hur ser det ut för dej? 

Så enligt detta så måste du betala den anställde eller den fakturan du fått för jobbet de gjorde åt dej. Detta måste du ju alltid men du är personligt ansvarig i enskild firma medan i AB så är det bolaget som är ansvarigt först och sedan du/ni som sitter i styrelsen. Har du inte pengar får du personligen låna eller skaffa pengar på annat sätt. Är det ett AB så är det bolaget som måste skaffa pengar via kredit eller att ägarna sätter in mer pengar i bolaget så fakturan kan betalas. Dvs. behöver du ta stora risker eller har anställda är det bättre med AB.

Det är lättare att skilja på den egna och företagets ekonomi i ett AB. Samtidigt om du har stora tillgångar i fastigheter och/eller skog har du lägre skatt i enskild firma.

När det gäller inkomster så måste du redovisa och skatta varje år i den enskilda firman och vid vinst skatta för den, men i ett aktiebolag kan du fondera, dvs. spara pengar från ett år till ett annat, detta gäller speciellt om du har stora vinster. Detta är ju bra med tanke på att du kan få kostnader som du inte planerat för och kan då ta de fonderade pengarna. Plötsligt går skrivaren sönder och du måste skaffa en ny t.ex. Tänk också på detta om du är närmare pensionsåldern då du kan behöva spara vinsterna.

När det gäller verksamheten i AB så är du och de i styrelsen inblandade i verksamheten, men driver du enskild firma så blir även din familj inblandad eftersom du är en del av bolaget och är du gift så är även din make/maka del i firman. Samtidigt är enskild firma bättre när du vill starta försiktigt och är osäker på hur det ska gå.

För att Din utveckling av företaget skall bli framgångsrik krävs alltså en del grundarbete och räknande där det nästan alltid lönar sig att ta hjälp från externa rådgivare. Tveka inte att ta det steget. Vi hjälper Dig gärna med detta. Vi har kompetensen, erfarenheten och verktygen att hjälpa Dig.

 matts.back@ownership4.com

 hakan.stenson@ownership4.com

www.ownership4.com